Składniki

  • 5 ogórków gruntowych
  • 1 1/2 szklanki jogurtu greckiego DELISSE
  • 1 dojrzałe awokado
  • sok i skórka z 1/2 limonki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 małe szalotki
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek RUSTICA
  • 2 łyżki octu jabłkowego RUSTICA
  • sól i pieprz do smaku
Do podania:
  • Plasterki ogórka
  • jogurt grecki DELISSE
  • oliwa z oliwek RUSTICA
  • listki kolendry

Sposób przygotowania

  1. Ogórki obrać, przeciąć na pół i pozbawić pestek. Pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do blendera.
  2. Dodać awokado, czosnek, szalotki, skórkę z limonki, świeżą kolendrę. Zacząć rozdrabniać.
  3. Kiedy składniki będą już rozdrobnione, dodać jogurt, sok z limonki, ocet jabłkowy i oliwę. Rozdrobnić na gładki krem.
  4. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. Chłodnik schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Następnie, porcje przełożyć do misek, udekorować plasterkami ogórka, jogurtem, oliwą i listkami kolendry.