Składniki

  • oliwa z oliwek Rustica
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 puszki pomidorów Notre Jardin
  • 1 szklanka soczewicy czerwonej Notre Jardin
  • 2 kostki bulionu warzywnego Rustica
  • sól
  • pieprz Rustica
  • 3 szczypty kardamonu
  • 3 szczypty imbiru
  • 3 szczypty chilli
  • ½ łyżeczki cząbru suszonego
  • około 4 łyżek mascarpone Les Croises
Pesto bazyliowe:
  • 1 duży pęk liści bazylii
  • garść orzechów piniowych
  • 1 ząbek czosnku
  • garść tartego parmezanu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • sól
  • pieprz Rustica
  • oliwa z oliwek Rustica
Dodatkowo:
  • Pieczywo na grzanki

Sposób przygotowania

  1. Do garnka wlać oliwę, podgrzać, dodać pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Podsmażać na średnim ogniu przez kilka minut, mieszać, uważać, żeby nie przypalić.
  2. Z kostek bulionowych BIO przygotować 1 litr bulionu.
  3. Dodać przyprawy, chwilę podsmażać, następnie dodać wypłukaną wcześniej soczewicę, znowu podsmażać, zalać bulionem, trochę ponad poziom soczewicy. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut, w razie potrzeby podlać bulionem.
  4. Kiedy soczewica wchłonie płyn i będzie miękka, dodać pomidory.
  5. Gotować pod przykryciem około 20-30 minut. W razie potrzeby dodać bulion.
  6. Zupę wyłączyć i zostawić na około pół godziny do przestudzenia.
  7. Następnie zblendować na krem razem z mascarpone. Gdyby krem był za gęsty, dodać bulion. Krem podawać z grzankami z pesto.

Pesto:

  1. Listki bazylii, czosnek, skórkę cytrynową, sok z cytryny, parmezan, podprażone na suchej patelni orzechy piniowe, sól i pierz umieścić w blenderze i rozdrobnić, dolewając stopniowo oliwę z oliwek.