Składniki

Ciasto
  • 600 g miodu wielokwiatowego NID  D’ABEILLE
  • 300 g cukru trzcinowego TEVA
  • 100 g masła
  • 2 łyżeczki cynamonu RUSTICA
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • skórka otarta z pomarańczy
  • 200 g  mąki
  • 400 g fig suszonych TABLIER BLANC
  • 100 g śliwek suszonych TABLIER BLANC
  • 300 g migdałów łuskanych TABLIER BLANC
  • 200 g orzechów laskowych TABLIER BLANC
  • 1 szklanka białego słodkiego wina
  Lukier: 
  • 1 białko
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny RUSTICA

Sposób przygotowania

  1. Śliwki i figi pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do miski, zalać winem i odstawić. Orzechy laskowe uprażyć – rozsypać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić na ok. 8 minut do pieca, rozgrzanego do 200 st. C. Po tym czasie,  orzechy przełożyć do ściereczki i energicznie ocierając pozbawić skórki.
  2. Masło roztopić w garnku. Dodać cukier i miód. Gdy się zagotuje, wsypać cynamon, przyprawę do piernika, świeżo otartą gałkę muszkatołową i skórkę z pomarańczy. Wymieszać i zdjąć z ognia.
  3. Do wystudzonej, lecz ciągle jeszcze ciepłej masy wsypać mąkę i zmiksować. Posiekać i dodać migdały oraz orzechy. Śliwki i figi odsączyć i też dodać do ciasta. Wymieszać. Dno tortownicy o średnicy ok. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem. Na tortownicę przelać ciasto.
  4. Piec przez 1 godzinę w temp. 180 st. C.
  5. Przygotować lukier: Cukier puder przesiać. Do miski wlać białko. Dodać sok z cytryny i cukier puder. Miksować mikserem ręcznym ok. 10 minut na niskich obrotach. Lukier powinien być gładki i lśniący.
  6. Po wystudzeniu udekorować lukrem.