Składniki

  • 3 jajka POLSKA KURKA
  • 2 łyżki oliwy z oliwek RUSTICA
  • 2 szalotki
  • 1 por (tylko biała część)
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 2 łyżki wody
  • garść koperku
  • garść natki pietruszki
  • ½ awokado
  • 2 garści sera feta LES CROISES
  • sól, pieprz RUSTICA

Sposób przygotowania

1.Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekaną szalotkę i por, gotować kilka minut mieszając co jakiś czas, dodać posiekany czosnek i gotować kolejną minutę.

2. Dorzucić posiekany szpinak, przyprawić solą i pieprzem. Dolać dwie łyżki wody, gotować chwilę, aż szpinak straci swoją objętość.  Za pomocą łyżki zrobić 3 wgłębienia na patelni i ostrożnie wbić jajka.

3.Jajka przyprawić solą i pieprzem, zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i gotować kilka minut aż białka się zetną a żółtka pozostaną płynne.

4. Na koniec udekorować plasterkami awokado, posiekanymi ziołami i pokruszoną fetą. Podawać z ulubionym pieczywem.